”Rețelele de socializare au un efect extrem de puternic asupra indivizilor. Rețeaua de socializare ajunge să îl facă pe individ să se simtă foarte puternic, unic, de neatins. Facebook, în cazul de față, a devenit un substitut al eu-lui nostru social. Individul își crează o imagine așa cum și-o dorește el, se prezintă pe sine în termeni dezirabili, se face apreciat, admirat, invidiat chiar. Interacțiunea socială este virtuală și aproape unilaterală: cel care transmite live primește un like, o inimioară, ajungând astfel să se simtă validat, apreciat social. Răspunsurile celorlalți reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea. Utilizatorul poate controla perfect imaginea pe care o are”, a explicat psihologul din Timișoara.
“Oamenii simt permanent nevoia de confirmare, de apreciere în acțiunile, gândurile sau intențiile lor. Își doresc să fie admirați, să fie în conformitate cu ideea societății despre omul „ideal”, „bun”, „perfect”. Îndeplinirea acestei nevoi se poate realiza în termeni normali, sănătoși. De exemplu, alegând o viață artistică, teatrul, muzica. Alteori, poate fi aleasă o metodă mai puțin sănătoasă de îndeplinire a nevoii de confirmare. Și aici vorbim despre tendința tot mai mare a invidizilor de a se valida prin intermediul rețelelor de socializare. Indivizii din această categorie au o nevoie foarte mare de atenție, au o lipsă de încredere în sine, speră ca prin publicarea imaginilor cu ei înșiși sau a live-urilor cu ei să își îmbunătățească statutul social, să fie integrați într-un grup. Cei care au această condiție aproape de limita patologicului, prin încercările lor disperate de a se integra în rândul celor din jur și de a fi validați, se pun pe ei înșiși în pericol, și iată și pe cei din jurul lor. Vorbim despre o manifestare la limita patologicului, deoarece simptomele sunt similare cu alte comportamente de predispoziție la adicție, un comportament cu potențial obsesiv”, a declarat aceasta.
Totodată, Adina Burghel a mai precizat că trebuie să existe o limită între dorința de a primi aprecieri și nevoia dependentă de acestea.
“Cu toții avem nevoia de apreciere. Acest lucru ne face să ne simțim iubiți, importanți. Acest lucru ne validează ca ființe sociale. Important este să găsim o limită între bucuria, dorința de a primi aprecieri și nevoia, dependența de acestea”, a conchis psihologul.