Drepturile Omului.eu
  • Home
  • News
  • Organizatie
    • CONTACT
  • HUMAN RIGHTS SOCIETY
  • Jurnalul
    • Jurnalul Drepturilor Omului Nr. 1/2019
      • CEDO
      • Instante nationale
      • Familie
      • PENAL
  • DrepturileOmului.TV

Salariu egal pentru muncă egală

May 22, 2019 at 11:42 pm, 1 comment

O situație des întâlnită este aceea in care, o persoana prestează o munca identică cu cea a celorlalți colegi, si cu toate acestea, primește un salariu inferior acestora. Se pune întrebarea, daca suntem in prezenta unui caz de discriminare. Răspunsul este Da !

Raționamentul este simplu, si are la baza, principiul conform căruia “Toți oamenii, fără nici o discriminare, au dreptul la un salariu egal pentru muncă egală - art. 23 alin.(2) din Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Principiul egalității între cetățeni, este garantat în special, (si)  în exercitarea dreptul la muncă, respectiv la libera alegere a ocupației, la condiții de muncă echitabile și satisfăcătoare, dar si la un salariu egal pentru muncă egală, respectiv la o remunerație echitabilă și satisfăcătoare – art. 1alin. (2) din OG nr. 137/2000

De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că diferența de tratament devine discriminare atunci când se induc distincții între situații analoage sau comparabile, fără ca acestea să se bazeze pe o justificare rezonabilă și obiectivă (cauza Marks contra Belgiei).

Totodată, CEDO în cauza D. contra României - Hotărârea din 21.02.2008, a constatat existența discriminării între reclamant și alte persoane care aparțineau aceleiași categorii profesionale, iar în prezenta cauză există o discriminarea între persoane care aparțin aceleiași categorii profesionale, care se află în situații comparabile, neexistând justificare din partea instituției publice angajatoare să remunereze diferit angajații aflați în situații identice

De amintit dispoziția cuprinsă in Carta socială europeană revizuită (ratificată de România prin Legea nr. 74/1999) instituie necesitatea adoptării (de către statele care au acceptat art. 4 referitor la o salarizare echitabilă) măsurile necesare în vederea garantării unei salarizării echitabile, care să țină cont inclusiv de dreptul la o salarizare egală pentru muncă de valoare egală.

În mod similar,  Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale (adoptat în 1966 și ratificat de România prin Decretul nr. 212/1974) conține dispoziții relative la nediscriminare, inclusiv dreptul la un salariu echitabil și la o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală.

Art. 5 din  Codul muncii interzice discriminarea, prevăzând  că în  cadrul  relațiilor de  muncă funcționează principiul egalității de tratament  față  de  toți  salariații și  angajatorii,  orice discriminare directă sau indirectă fiind interzisă.

Deopotrivă, Curtea de Justiție a UE a statuat principiul egalității ca unul  din principiile generale ale dreptului comunitar, în sfera dreptului comunitar, principiul egalității exclude ca situațiile comparabile sa fie tratate diferit iar situațiile diferite să fie tratate similar, cu excepția cazului în care tratamentul este justificat obiectiv.

Așa fiind, în condițiile în care munca desfășurată este identică cu cea a celorlalți colegi, se considera că diferența de remunerare nu poate  fi justificată, si reprezintă o discriminarea, sancționabilă, persoana având dreptul de a cere despăgubiri in instanță.

Av. Artin Sarchizian

1 comment - Salariu egal pentru muncă egală

DORU LEONARD DESPAU - October 25, 2019 at 11:20 am
buna ziua ma numes despau am o problema in legatura cu munca sunt in germania am avut un accident de munca din care a reultat piciorul rupt stang in 3 locuri am fost operat sau pus 2 tije si 14 suruburi sunt in medical din 28.02.2019 pana in prezent si urmeaza sa fiu operat din nou problema este ca cei de la munca unde am muncit eu lucram cu contract de munca fulll time iar iei in ziua accidentului mau inregistrat cu contract de munca pe mini job pentru faputl ca sunt roman si pimesc doar 380 de euro pe luna avand rate ba banca si datori iam dat in judecata la tribunalul de munci arbaitgherict berlin dar mi sau dat niste termene foarte lungi ce as putea sa fac sa demonstrez ca trebuie sa fim egali cu toti va multumesc

Leave a reply







Recent Posts

  • Apel catre Primari. Urgentati acordarea ajutorul social.
    2 Apr, 2020
  • DIRECT DE LA SURSA - OMS
    27 Mar, 2020
  • DREPTURILE OMULUI NU SUNT SUSPENDATE
    26 Mar, 2020
  • DREPTURILE ANGAJATILOR IN PERIOADA STARII DE URGENTA
    25 Mar, 2020
  • INTERNATIONAL PETITION AGAINST THE ROMANIAN ENVIRONMENT MINISTRY’S DECISION TO KILL 140 BEARS AND WOLVES IN ROMANIAN FORESTS
    24 Jul, 2019
  • Pasivitatea Directiei de Protectie a Copilului (DGASPC) Abuz parental. Condamnare CEDO. Comentariu
    16 Jul, 2019
  • Dreptul martorului la tăcere.
    10 Jul, 2019

Extra info

Replace this text with some additional info. If there is no extra info, you can hide this text or hide this block by clicking the icon at the above right corner.